CFT behandling - evidensbaseret tilgang til håndtering af længerevarende smerter
Du vil blive undersøgt grundigt ift. røde flag (faresignaler), bevæge- og adfærdsmønstre, som kan være hensigtsmæssige eller uhensigtsmæssige. Der er fokus på at finde frem til, samt give dig en forklaring på hvorfor dine smerter bliver ved med at hæmme dig i din hverdag. Vi bygger vores forklaringer på de seneste studier omkring smerter og bevægelse, imens vi undersøger om- og hvordan det kan passe til din problematik.
Når man har smerter i ryggen er der rigtig mange gode råd på internettet, fra venner og fra sundhedspersonale – og det er ikke altid, at disse råd er bygget på den viden, vi har i dag omkring håndtering af de længerevarende rygsmerter. Ofte ser vi, at den håndtering af ens smerter bygger meget på ”Pas på med at…”, hvor vi ved, at det er vigtigt at holde sin ryg i gang samt at blive ved med at holde en aktiv hverdag.
CFT er en aktiv tilgang til smerter, og arbejder henimod, at man selv kan håndtere sine smerter og blive mere uafhængig af behandlere.
Hvornår skal du vælge at booke en tid til vurdering af en CFT-behandling
- Længerevarende rygsmerter (+ 3 måneder)
- Ingen forklaring på dine smerter
- Begrænsning i din hverdag – vi ser mange begynde at fravælge aktiviteter og bevægelser
- Du har prøvet andre behandlinger uden effekt
- Bange for at begynde at være aktiv igen (eller forværring ved aktiviteter af smerter)
Hos FysioDanmark Bülowsvej Frederiksberg er det Mette Vilby, Mads Hjort og Mikael Stopa Kristensen, som er videreuddannet inden for CFT. Det er de igennem flere kurser med Peter O´Sullivan, som er en af de bærende krafter i udviklingen og studierne omkring CFT. En fornemmelse af hans måde at arbejde på kan ses her.
Hvad er CFT behandling? (Mere detaljeret)
Kognitiv funktionel terapi er en patientcentreret tilgang til håndtering, der er rettet mod overbevisninger, frygt og tilhørende adfærd (både bevægelse og livsstil) hos hver enkelt person med rygsmerter. Det får personen til at være opmærksom på, at smerte ikke er en afspejling af skade – men snarere en proces, hvor personen er fanget i en ond cirkel af smerte og funktionsnedsættelse. Dette er drevet af et nervesystem, der er stresset og sensibiliseret på grund af negative overbevisninger, frygt, mistet håb, angst og undgåelse, forbundet med mal-adaptiv (provokerende) bevægelse og livsstilsadfærd.
Det integreres ved hjælp af en motiverende interviewtilgang til kommunikation, hvor det identificerer uoverensstemmelser mellem overbevisninger og adfærd og anerkender, at de løsninger, der ‘holder fast’, normalt findes af personen selv. Det er stærkt adfærdsorienteret og udforsker forskellige bevægelsesmuligheder ved hjælp af visuel feedback, så folk kan genetablere deres kropsskema og genlære de grundlæggende byggesten i afslappet normal bevægelse. Det giver personen mulighed for at gøre netop de ting, de frygter og / eller undgår, men på en gradueret afslappet og normal måde. Dette vil opbygge styrke og motiverer dem til at engagere sig i motion og aktiv livsstil baseret på deres præferencer og mål.
Denne tilgang indeholder mange af de parametre, der bruges til håndtering af kroniske lidelser, da den sigter mod at opbygge tro på egen evne, selvtillid, tilpasningsevne og giver håb og mulighed for forandring for personen med smerte på en personcentreret måde.